En la nostra proposta didàctica, els alumnes adquiriran coneixements sobre la diversitat lingüística de manera més general a més concreta, des de les llengües del món i les famílies lingüístiques fins a les llengües romàniques, la llengua catalana i els seus dialectes.
El fil conductor és la música, és a dir, les cançons, a més d’altres recursos audiovisuals complementaris. Gràcies a aquests recursos, els quals estan recollits en aquest espai web, els alumnes seran capaços d’assolir els objectius relacionats amb la diversitat lingüística proposats al currículum de 4t d’ESO.
Les fases d’aquesta seqüència didàctica seran les proposades per Mérieu i Dévelay esmentades a Enfilem les competències d’Ambròs, Ramos i Rovira:
- Contextualització. Presentació del tema i avaluació inicial.
- Descontextualització. Activitats sistemàtiques relacionades amb el tema.
- Recontextualització. Activitats de síntesi i recapitulació.
Com a activitat de síntesi relacionada amb els dialectes del català, els alumnes duran a terme una tasca que hem anomenat “La veu dels dialectes”. Aquesta activitat consisteix a analitzar una cançó escrita en algun dialecte del català que hauran de descriure i exemplificar amb paraules o expressions que apareguin al llarg de la lletra de la peça musical.
En aquest apartat hi trobareu la descripció del treball sobre els dialectes catalans, així com també l’avaluació inicial, les fitxes tècniques del corpus de cançons catalanes treballades i els criteris d’avaluació.