Llengües del món

Què és una llengua?

Una llengua és un sistema de signes orals, que sovint es reflecteixen en un codi escrit, que serveix perquè els parlants d’un mateix territori puguin comunicar-se. 

És molt difícil trobar una definició de llengua que sigui acceptada universalment pels lingüistes, ja que és complicat saber on són els límits que separen el que és una llengua del que és un dialecte. És per aquest motiu que la classificació de les llengües és sovint conflictiva i polèmica.

Es calcula que al món es parlen unes 6.000 llengües, de les quals la major part no han estat escrites ni normalitzades. Per això, de vegades és difícil saber si dues variants lingüístiques són dues llengües o bé dialectes d’una mateixa llengua.

Mentre que algunes llengües s’estenen per molts territoris i esdevenen llengües de prestigi, n’hi ha que es parlen cada vegada menys i que poden arribar a desaparèixer. Hi ha més de 500 llengües amenaçades de desaparició, perquè tenen menys de 10.000 parlants i la majoria són d’edat avançada. A més a més, les fronteres lingüístiques sovint no coincideixen amb les fronteres territorials. De fet, el multilingüisme estatal és habitual; allò estrany és trobar un estat on sols es parla una llengua.

 Què és una família lingüística?

Una família lingüística és un conjunt de llengües que deriven d’un mateix tronc comú (d’una llengua unificada en el passat o llengua mare).  

Per això, entre les llengües que pertanyen a la mateixa família lingüística hi ha semblances evidents. La majoria de les llengües europees provenen d’un sol tronc comú: l’indoeuropeu.

Al següent mapa lingüístic podeu observar els tres grans grups o famílies lingüístiques que conviuen a Europa, juntament amb altres llengües. Es tracta de les llengües germàniques (com ara l’anglès i l’alemany), les llengües eslaves (com ara el txec, croat, búlgar, eslovac…) i les llengües romàniques (entre les quals es troba la nostra llengua).

mapa lingüístic



Activitats

Abans de centrar-nos en les llengües romàniques, podeu fer unes activitats relacionades amb la diversitat lingüística que trobareu adjuntades al final d’aquesta pàgina. Per resoldre-les haureu d’entrar al programa interactiu de Linguamón anomenat Mapes Vius que trobareu enllaçat a continuació. Abans de resoldre les activitats podeu consultar algunes dades sobre les llengües que més us puguin interessar.

Linguamón Mapes Vius:

http://www15.gencat.cat/pres_casa_llengues/mapes/mapes.html?idioma=1&start=cercador

Advertisement

Un pensament sobre “Llengües del món

  1. Retroenllaç: Mapes Vius | DIVERSICAT

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s