“La veu dels dialectes” és un tasca grupal que consisteix a descriure un dialecte català d’una cançó en grups de 4 alumnes, segons els objectius descrits a l’apartat corresponent, i després fer una exposició oral amb un suport digital.
Objectius
- Descriure el dialecte i el bloc dialectal al qual pertany la cançó que se’ls ha assignat.
- Aprofundir en les característiques dialectals de la cançó.
- Ser capaços de detectar en la cançó els trets característics del dialecte al qual pertany.
La tasca es desenvolupa en dos moments:
1r: Treball escrit
El treball es divideix en tres apartats: introducció, cos i conclusió. Es valorarà positivament la presència d’imatges i mapes que il·lustrin el que expliqueu al llarg del treball.
- La introducció ha d’incloure una breu explicació del que es tractarà al llarg del treball, quins objectius es volen assolir i, a més, una definició dels conceptes de llengua i dialecte.
- El cos del treball consta de tres parts. En primer lloc apareixeran les característiques principals del bloc dialectal al qual correspon la cançó. Tot seguit, hi haurà una descripció dels trets fonètics, morfològics i lèxics propis del dialecte de la cançó. Finalment, en l’última part del cos, s’haurà de fer una anàlisi en forma de comentari de text de la lletra de la cançó per detectar quins trets dialectals hi veiem reflectits tot indicant-ho amb exemples. A més, hi podeu afegir anècdotes o curiositats.
- La conclusió ha d’incloure una breu síntesi del que s’ha treballat en aquesta tasca, una reflexió sobre si s’han assolit els objectius indicats a la introducció i una opinió personal sobre la diversitat lingüística.
2n: Exposició oral
En aquesta exposició haureu de presentar el vostre treball sobre un dialecte i reproduir la cançó que us ha tocat.
- Durada: 5-7 minuts.
- Suport: digital (com ara PowerPoint o Prezi). El suport audiovisual és important per tal que els companys que us escolten comprenguin tot allò que dieu i s’interessin pel tema.
Els factors importants a l’hora de fer una bona exposició oral són, entre d’altres: originalitat, posició corporal, velocitat i to de veu, domini del contingut, correcció lingüística, coherència discursiva, llegir poc o gens el guió.
Criteris d’avaluació
Dividirem els criteris segons facin referència al treball escrit o a l’ exposició oral. Podeu descarregar aquí les consignes i les rúbriques d’avaluació.
Retroenllaç: Proposta didàctica | DIVERSICAT
Retroenllaç: El projecte | DIVERSICAT